Vermouth

Vermouth is een voortreffelijk versterkt wijnproduct van een voorouderlijke traditie die zich weerspiegelt in de verschillende variëteiten, elk met een boeiend karakter dat wordt gekenmerkt door een complexe samensmelting van smaken en aroma's die van Vermouth meer maken dan alleen een drankje, waardoor het een gastronomische ervaring is.

Een voortreffelijk Aperitief

Er is iets heel leuks aan het nemen van een moment om te genieten van de kleine geneugten van het leven. Niets valt meer samen met dit alles dan het "Vermouth Hour" dat door de Madrilenen werd geïntroduceerd, de perfecte gelegenheid om met vrienden te praten onder begeleiding van een voortreffelijk drankje vermouth, dat met zijn aromatisch boeket en zijn uitgesproken smaken die het gehemelte in vervoering brengen, het beste voorgerecht is om een heerlijk diner vooraf te laten gaan. Als onderdeel van een heerlijke cocktail of om individueel te pronken, slaagt vermouth erin om bij elke gelegenheid zijn zegel van uitmuntendheid te laten zien.

De Geschiedenis van Vermouth

Vermout is een aperitiefwijn, een drank die met zijn licht zoetzure karakter de eetlust stimuleert. In tegenstelling tot versterkte wijnen zijn deze ook op smaak gebracht met kruiden en specerijen die hen kleur, aroma en smaak geven.

Het woord Vermouth, is een combinatie van het Franse accent en het Duitse woord "Wermwut", wat alsem betekent, dat in Frankrijk werd uitgesproken als vermouth, en werd de naam die al snel populair werd voor deze aperitiefwijn.

Vermouth, heeft zijn antecedenten in het oude Griekenland, dankzij de vindingrijkheid van Hippocrates, die de wijn combineerde en liet macereren met alsem en verschillende kruiden, verkregen een aromatische drank genaamd "Hippocratic". Ingrediënten zoals kaneel, amandelen en honing werden enige tijd later ook opgenomen, waardoor het boeket en de smaken intenser werden.

De praktijk van het op smaak brengen van wijn met kruiden en specerijen werd in de loop van de geschiedenis op grote schaal gebruikt, en werd onderhouden door alchemisten, artsen, apothekers en vooral de monniken. In Italië namen ze deze kennis en in de 16e eeuw begonnen ze met de uitwerking van vermouth, waarbij ze gebruik maakten van de eigenschappen van de ingrediënten om een drankje met medicinale doeleinden te verkrijgen, naast het verbeteren van de smaak van de wijn.

Aan het einde van de achttiende eeuw verschijnt de eerste commerciële vermouth, zijnde deze variëteit zoet en rood of "rosso", geproduceerd door Antonio Benedetto Carpano in de regio van Turijn in Italië. Met behulp van witte wijn gemaakt van Moscato druiven en op smaak gebracht met een mengsel van 30 kruiden en specerijen, verkreeg hij een exquise drank die snel aan populariteit begon te winnen, vooral bij het vrouwelijke publiek.

In de daaropvolgende jaren zou hij zijn productie uitbreiden naar Frankrijk. In Marseille produceerde Joseph Prat in 1813 de beroemde Noilly Prat, een droge vermouth op basis van de Languedoc, met een witte en vrij droge smaak, waardoor hij zich onderscheidde van zijn Italiaanse tegenhanger. Ook ontstaat in Chambéry de Vermouth Blanc, met soortgelijke aspecten als die van Marseille, maar met een zoete smaak en een frisser aromatisch profiel, waardoor de vermouth aantrekkelijker is als zijn oorsprong.

In de 19e eeuw bleef de beroemdheid in Europa groeien en werd deze alom gewaardeerd als aperitiefwijn. Tegelijkertijd werd het gepromoot tot een meer geïndustrialiseerd niveau, voornamelijk door Liugi en Giuseppe Cora, waardoor de opkomst van talrijke merken van vermouth in Italië en ook Frankrijk, zelfs geproduceerd in Spanje, mogelijk werd.

Tegen het einde van dezelfde eeuw ontdekten de barmannen de veelzijdigheid ervan voor de uitwerking van verschillende cocktails, waarbij het beroemde Manhattan en Martinis opkwamen, waardoor het de rest van de wereld kon bereiken als een onmisbaar ingrediënt in elke bar.

De Ingrediënten van Vermouth

Witte Wijn

De kleurverschillen van deze drank zijn afhankelijk van de specerijen die tijdens het maceratieproces zijn opgenomen, dus alle variëteiten van vermouth gebruiken een witte wijn als basis, die ten minste 75% van de totale samenstelling van de drank moet uitmaken. Deze wijn kan worden gemaakt met een grote verscheidenheid aan witte druiven, waaronder de Piquepol, Clairette blanche, Catarratto, Trevigiana en Trebbiano.

Zoetstof

Voor vermouth is het belangrijk om zoetstoffen te gebruiken om een goed evenwicht met de bitter smakende kruiden te behouden. Meestal wordt een zoet mengsel gebruikt bij de uitwerking ervan, "mistelle" genaamd, dat is het sap van ongegiste geperste druiven waaraan een neutrale alcohol wordt toegevoegd om het te verrijken, waardoor de natuurlijke suiker van de druif behouden blijft en de drank op natuurlijke wijze wordt gezoet. In sommige gevallen wordt dit ingrediënt niet gebruikt en kan de verrijkte wijn worden gezoet met rietsuiker of bietsuiker.

Neutrale Alcohol

Zoals bij alle versterkte wijnen heeft vermouth een neutrale alcohol nodig die een verhoging van het alcoholgehalte van de drank mogelijk maakt, die tussen 14,5% en 22% moet liggen. Over het algemeen wordt een neutrale druivenbrandewijn of een plantaardig distillaat zoals bieten gebruikt.

Smaakstoffen (Botanisch)

De mix van botanische producten is essentieel om de vermouth zijn complexe en geparfumeerde boeket te geven, sommige merken gebruiken zelfs meer dan 30 verschillende kruiden en specerijen om het kenmerkende profiel van deze versterkte wijn te creëren. Volgens de Europese regelgeving moet er onder de smaken van deze drank ten minste één bittere plant zijn die tot het geslacht van de bijvoet behoort, namelijk de alsem van deze familie. De meest gebruikte aromatische ingrediënten kunnen als volgt worden ingedeeld:

Bitter

Alsem, bolster, chinchona of kinine schors, zoethout, engelwortel, leliewortel.

Kruiden

Lavendel, jeneverbes, oregano, kamille, gember, marjolein, hysop, salie, Gallische roos, kamperfoeliebloem, Sint-Janskruid, limoenbladeren, saffraan.

Specerijen

Steranijs, kaneelstok, koriander, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, vanille, tonkaboon, foelie.

Citrusvruchten

Sinaasappelschil, citroen, grapefruit en limoen, bergamot, bittere sinaasappel.

Additieven

In het geval van sommige soorten vemouth, met name Rosso, moet de kleur worden geïntensiveerd door het toevoegen van caramelkleuringen, die een donkerdere toon aan de wijn geven en een vleugje zoetigheid en textuur aan de drank toevoegen.

De productie van Vermouth

Het verkrijgen van de basis (witte wijn)

Vermouth is gebaseerd op witte wijn, die volgens de traditionele richtlijnen van de wijnindustrie wordt gemaakt om een wijn met een laag alcoholgehalte te verkrijgen. De wijn wordt geklaard door middel van elementen zoals gelatine, koolstof en bentoniet om een kristallijne basis te verkrijgen.

Deze wijn wordt minstens één jaar gerijpt in houten vaten, soms in een biologisch verouderingsproces dat vergelijkbaar is met dat van de Spaanse sherry.

Verrijking

De witte basiswijn wordt verrijkt met het neutrale distillaat om het alcoholgehalte te verhogen tot een hoger niveau, variërend van 15% tot 21%. Dit stadium kan worden gedaan aan het einde van de uitwerking wanneer de wijn wordt gearomatiseerd, maar in het geval van de drogere vermouth variëteiten kan de versterking op dit punt worden gedaan, en het kan later worden versterkt tijdens het mengen.

Het verkrijgen van het smaakstoffenextract

Deze fase van de productie van vermouth kan worden gemaakt met behulp van twee verschillende methoden, maceratie en distillatie. In het geval van maceratie worden de kruiden en specerijen in een tank met neutrale alcohol geplaatst en gedurende een lange periode, die enkele weken duurt, te macereren, vaak te schudden tot ze al hun essentiële oliën vrijgeven, en vervolgens te persen om een tinctuur te verkrijgen. In sommige soorten vermouth, zoals Noilly Prat, worden de smaken direct in de versterkte wijn gemacereerd.

Bij distillatie wordt het mengsel van smaakstoffen voor korte tijd in een oplossing van water en alcohol gemacereerd en vervolgens gedistilleerd om de smaken en aroma's te concentreren. Een andere manier om dit te doen is door de specerijen en kruiden in een metalen mandje in de distilleerketel te plaatsen, zodat ze bij het opstijgen van de alcoholische dampen de essences extraheren, waardoor ze ook een concentraat krijgen.

Mengen

n dit stadium van het proces wordt de versterkte wijn gezoet met suiker of mistelle, water, alcohol en het extract van de aroma's, hetzij een distillaat, hetzij een tinctuur. Bovendien kan in dit stadium het kleurstofadditief worden toegevoegd, dat in speciale tanks wordt gemengd tot het homogeen is. Daarna laat men het enkele weken rusten, zodat de smaken samenkomen en intensiever worden.

Spoelen en bottelen

Zodra de vermouth al zijn elementen heeft, gaat hij door een spoeling en wordt hij naar lage temperaturen gebracht om hem te stabiliseren en de vaste deeltjes te verwijderen. Na dit proces is de wijn klaar en wordt hij gebotteld en geëtiketteerd.

Soorten Vermouth

Vermout heeft vijf hoofdvariëteiten, die worden geïdentificeerd op basis van hun kleur, maar deze versterkte wijn wordt ook ingedeeld op basis van andere aspecten, zoals het totale suikergehalte.

Classificatie op kleur

Vermouth Rosso – Rouge – Rood

De originele vermouth gemaakt volgens het Italiaanse recept, is een versterkte wijn met een intense rode of bruine kleur dankzij de aanwezigheid van karamel. Het is gemaakt van witte wijn, hoewel in sommige gevallen een portie rode wijn wordt toegevoegd. Deze drank met een suikergehalte tot 15% heeft een vrij zoete smaak die aangenaam in balans is met een lichte bitterheid, naast een breed boeket dat een mengsel van verschillende kruiden presenteert, en fruitige, bloemige en vanille-aroma’s kunnen waargenomen worden. Het is de meest robuuste en pittige variëteit van vermouth, naast het feit dat het de meest geconsumeerde in Spanje is, de hoofdpersoon van het beroemde "Vermouth Hour", en kan alleen of in cocktails worden genoten.

Vermouth Blanc – Bianco – Wit

Vermouth Blanc is een van de Franse variëteiten, die wereldwijd de meest populaire versie van deze drank is. Deze versterkte wijn heeft een witachtige kleur en een iets lichtere zoetheid dan de Vermouth Rosso, die wordt aangevuld met citrus- en bloemenaroma's en tonen van vanille, kaneel en nootmuskaat, met een minimum aan bittere smaken en het behoud van een vrij fris en licht profiel. De exquise smaken kunnen worden gewaardeerd door het puur te drinken of te mengen in een goede cocktail.

Sec – Dry Vermouth

Dit type vermouth is ook afkomstig uit Frankrijk en is de droogste variëteit van deze versterkte wijn, met een suikergehalte van minder dan 5% in de totale samenstelling. Deze vermouth wordt algemeen erkend als het basiselement van de Dry Martini. Het is een wijn die, net als de Blanc, wit van kleur is en een lichte gelige tint kan hebben. Het heeft een vrij bittere smaak, met een overheersende aanwezigheid van kruiden- en citrusaroma's, dus het vult zeer goed aan met distillaten zoals gin, likeuren of andere zoetere vermouths om exquise gemengde dranken en cocktails te maken.

Vermouth Rosato – Rosé

Rossato is een relatief nieuwe variant van vermouth. Het is zoet en licht van smaak, met een zeer elegant en delicaat boeket. In tegenstelling tot andere soorten vermouth gebruikt deze als basis een roséwijn, een combinatie van witte en rode wijn, die verantwoordelijk is voor het geven van de drank die zachte roze kleur die het karakteriseert.

Vemouth d’Oro (Goud)

Gouden Vermouth is ook een nieuwe uitvinding, die wordt gemaakt met een witte wijnbasis en het verkrijgen van de kenmerkende gouden kleur door het toevoegen van een aantal sterke distillaat, zoals gerijpte brandewijn. Het heeft een delicaat smaakprofiel, waardoor de aroma's van kruiden en citrusvruchten worden benadrukt.

Classificatie op suikergehalte

-Extra droog: Minder dan 30 gram per liter.

-Droog: Minder dan 50 gram per liter.

-Halfdroog: Tussen 50 en 90 gram per liter.

-Halfzoet: Tussen 90 en 130 gram per liter.

-Zoet: Tussen 130 en 150 gram per liter.

De Regio’s van Vermouth

Italië

Als de bakermat van Vermouth Rosso, de eerste variant van deze voortreffelijke aperitiefwijn, heeft Italië een grote expertise in de uitwerking van deze drank, die wordt weerspiegeld in zijn regionale product.

De oorspronkelijke Italiaanse variëteit is Vermouth di Torino, die volgens de oorspronkelijke traditie wordt gemaakt met de wijn van de regio Piemonte. Alle andere Rosso Vermouths in Italië houden dit als referentie. Deze vermouth is een zeer donkerrood met meer intense en kruidige smaken, met een balans tussen zoetheid en bitterheid.

De Italiaanse vermouth kan op zijn beurt ook worden ingedeeld in 4 andere categorieën, Vermouth Amaro, Vermouth Alla Vaniglia, Vermouth Chinato en Vermouth Bianco. Dit zijn sub-variëteiten van Vermouth di Torino, waarbij verschillende smaken volgens het originele recept worden benadrukt. De Amaro heeft een meer bittere smaak, de Alla Vaniglia heeft een aangenaam boeket waarin vanille overheerst en de Chinato is op smaak gebracht door de Chinchona of kinine. De Vermouth Bianco ontstond in meer recente tijden, als reactie op het wereldwijde succes van de Franse vermouths, door ze aan te passen aan de nationale stijl.

Frankrijk

Frankrijk als tweede thuisbasis van vermouth, met zijn eigen variëteiten Blanc en Dry, staat in het centrum van de productie van deze drank binnen de internationale markt. De stijl van het Franse vermouth wordt geclassificeerd door de regio's die het produceren, Marseille en Chambéry.

Marseille onderscheidt zich met zijn enige merk dat sinds de negentiende eeuw nog steeds Dry Vermouth produceert met dezelfde techniek als zijn stichter. Deze vermouth handhaaft een minimum suikergehalte om zijn onderscheidend profiel van droge en bittere smaak te benadrukken.

Anderzijds wordt de Vermouth de Chambéry onmiddellijk geassocieerd met het merk Dolin, het eerste merk dat op de markt wordt gebracht met de Vermouth Blanc, dat het meest opvallende product in de regio is. Deze vermouth is fris en licht met citrus en bloemenaroma's.

In Chambéry produceren ze ook Dry Vermouth, dat lichter van smaak is dan de Noilly Prat van Marseille, en een Vermouth Rouge met een zachter en delicater profiel dan de Italiaanse Rosso.

Spanje

Spanje is een van de echte liefhebbers van vermouth, dus sinds het midden van de negentiende eeuw heeft het zijn eigen productie, te beginnen met het merk Perucchi. De stad Reus in Catalonië is het centrum van het Spaanse vermouth, waardoor vermouth eerder wordt gewaardeerd dan dat het deel uitmaakt van een cocktail.

Ook Andalusië onderscheidt zich als producent, aangezien de vermouth van deze regio vrij origineel is en gemaakt is met sherrywijn als basis. In het algemeen is de Spaanse vermouth vrij vernieuwend, met de bedoeling om een draai te geven aan dit heerlijke drankje.

Een boeiend boeket

Het maakt niet uit van wat voor soort vermouth u geniet, het eerste wat u verrast is het voortreffelijke boeket, soms pittiger, soms frisser, dat altijd uw zintuigen weet te boeien. Als u zich wilt laten verrassen door vermouth, heeft Topdrinks het ruimste aanbod voor u om de beste fles te vinden die u zeker zal fascineren.

Geen producten gevonden voor deze selectie.