JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser.
Champagne
Champagne is, net als andere grote uitvindingen, toevallig ontdekt. De uitbundige bubbels, wat begon als een productiefout, werd al snel de meest aantrekkelijke eigenschap, waardoor het de favoriete drank werd van al diegenen die genieten van een feest vol luxe.
Een elegante toast
Weinig dingen doen ons denken aan feesten en elegantie zoals het beeld van een prachtige fles champagne. Deze gouden drank die sprankelend over de elegante fluiten morst en voorafgaat aan een toast, is altijd aanwezig om in stijl de beste momenten van het leven te vieren. Met zijn delicate smaak en verfijnde aanwezigheid is champagne meer dan alleen een drankje, het is een onvergelijkbaar genot, vooral wanneer het wordt gedeeld met goede vrienden en veel vreugde tijdens een speciale gelegenheid. Zonder twijfel geeft het een vleugje weelde aan de partijen die alleen goede champagne kunnen geven.
De geschiedenis van champagne
De ontdekking van deze heerlijke drank was eigenlijk per ongeluk. De wijnproducenten in de Champagnestreek van Frankrijk wilden Bourgondische wijnen maken, wat een uitdaging was vanwege de koude temperaturen in de winter, omdat dit het gistingsproces stopte. Wat er gebeurde is dat de gist in de wijn in winterslaap ging, toen het warmere weer in het voorjaar kwam. Het reactiveerde in de fles en begon koolzuurgas te produceren, waardoor de wijn mousserend werd.
In het begin overleefden maar weinig flessen omdat de druk het glas deed barsten, zodat deze belletjes als ongewenst werden beschouwd. Toen echter Dom Pérignon, een Benedictijner monnik die in de 17e eeuw in de wijnproductie in de regio werkte, op het toneel kwam, nam de champagne een wending die het mogelijk maakte om populairder te worden.
Pérignon heeft een gestandaardiseerde productiemethode ontwikkeld, de Méthode Traditionelle, voorheen Méthode Champenoise, die de productie van champagne veiliger maakt door het risico op explosies te verminderen. Door dikkere glazen flessen en kurken met touw vast te zetten als veiligheidsmaatregel en door betere technieken te gebruiken voor het maken van mousserende wijn, heeft champagne zich gevestigd als de bruisende drank die we kennen.
Het werd al snel een favoriet van de rijken en de edelen, omdat het werd geserveerd aan de gasten van het koninklijk paleis tijdens de feesten van de koning van Frankrijk. Ook de hertog van Orléans was verantwoordelijk voor de uitbreiding van het verbruik op feesten voor de hogere klasse.
Het is op deze manier dat champagne een symbool van luxe en feestelijkheid wordt, altijd bij de belangrijke gelegenheden, van de kroningen van de koningen tot het afscheid van de schepen die aan boord waren. Het werd een traditie die aanwezig is in alle grote feesten, gewoonte die vandaag de dag wordt gehandhaafd, omdat de champagne een onmiskenbaar symbool van de viering is.
De ingrediënten van Champagne
Basis
Het belangrijkste ingrediënt voor het maken van goede champagne zijn Pinot Noir druiven. Deze worden zorgvuldig geoogst om te voorkomen dat het pigment in de schil van de druiven in het sap terechtkomt en de kleur donkerder wordt. Alleen de rijpste worden gebruikt om een optimaal resultaat te bereiken.
Gist
Gist is een uiterst belangrijk element voor de productie van champagne, vooral tijdens de eerste gisting. De meest gebruikte variëteit is saccharmonyces, zodat de aanwezigheid ervan de omzetting van de suiker in het druivensap in alcohol mogelijk maakt. Later, wanneer het gebotteld wordt, produceert het de kooldioxide die verantwoordelijk is voor het geven van het karakteristieke schuim aan de champagne.
Toevoegingen
Aan het einde van de eerste fase van de gisting wordt een "liquer de tirage" aan de champagne toegevoegd, een extract van gesmolten suikerriet om de gisting van de wijn te bevorderen. Na het tweede deel van dit proces wordt een "liquer d'expedition" toegevoegd, die bestaat uit een mengsel van rietsuiker, brandy en gegiste wijn. De hoeveelheid suiker die tijdens deze stap aan de champagne wordt toegevoegd, bepaalt het karakter van de mousserende wijn, of het nu gaat om een drogere of een zoetere soort.
De productie van Champagne
Sapextractie
De rijpe druiven worden in de pers geplaatst, die mechanisch wordt aangepast om de sapextractie uit te voeren. Het eerste deel van het verkregen sap, "cuvee" genaamd, is van de hoogste kwaliteit, dus het wordt apart gehouden van de rest, waardoor het gistingsproces onmiddellijk begint.
Eerste gisting
De verkregen "cuvee" wordt in roestvrijstalen containers geplaatst, die op gecontroleerde temperaturen tussen 18° - 20° Celsius worden bewaard. Onder deze omstandigheden wordt de most enkele weken bewaard om te gisten en om te zetten in wijn. Deze periode is afhankelijk van de specificaties van elke producent.
Mengen
Door het proeven van de wijnen uit verschillende knijpbeurten bepaalt de wijnmanager of "chef de caves" de combinatie om de gewenste smaak te bereiken. Vervolgens worden deze wijnen in vaten gemengd en gereserveerd om verder te gaan met het bottelen.
Bottelen en de tweede gisting
Het wijnmengsel wordt gebotteld, waarbij de "liquer de tirage" wordt toegevoegd voordat het wordt verzegeld. Het zit in de fles waar de champagne door de tweede gisting gaat, waar het koolzuurgas begint vast te zitten, waardoor er een grote druk in de fles ontstaat.
Veroudering
Volgens de wetgeving in Frankrijk is de wijn, afhankelijk van de rijpingsperiode, al dan niet vintage. Als het een vintage is, moet het minstens drie jaar oud zijn, waarbij het productiejaar op het etiket en de kurk moet worden vermeld. Als het niet vintage is, is het minstens een jaar oud.
Opslag (Remuerurage)
Tijdens de rijping moeten de flessen elke dag een beetje worden omgedraaid om te voorkomen dat de gist als bezinksel op de bodem achterblijft. De flessen beginnen in horizontale positie en eindigen verticaal met de hals naar beneden, zodat de gist zich op de kurk ophoopt.
Ontkurken (Dégorgement)
De hals van de fles wordt koud geplaatst zodat de vloeistof in dit deel bevriest. Op deze manier wordt op het moment van ontkurken dit stuk ijs geëxtraheerd, dat het bezinksel van de champagne bevat. Op dit moment wordt de "liquer d'expedition" toegevoegd om de gewenste smaak in de wijn te verkrijgen.
Kurken
Tot slot wordt een langwerpige kurk met de hand in de fles geplaatst, die vervolgens in het mondstuk wordt gedrukt en met draad wordt vastgezet. De champagne is nu klaar om gelabeld te worden en in houten kratten te worden verscheept.
Champagne types
Champagne Brut
De belangrijkste soort champagne. Dit is ook de droogste, omdat het een vrij lage dosering suiker bevat. De perfecte metgezel voor een maaltijd.
Champagne Demi-Séc
Dit type champagne is veel zoeter dan Brut, en bevat meer dan 24 gram suiker per liter wijn. Ideaal voor het begeleiden van desserts.
Champagne Rosé
Rosé champagne is de enige variant die de opname van rode wijnen met de witte wijnbasis accepteert, een praktijk die naast de populariteit van roséwijn is gegroeid.
Champagne Blanc de Noirs
Deze "zwarte witte" champagne wordt alleen gemaakt met rode Pinot Noir of Pinot Meunier druiven, waardoor het een zeer aromatisch boeket en intense smaak heeft.
Champagne Blanc de Blancs
Deze "witte" champagne, die uitsluitend van witte Chardonnay-druiven wordt gemaakt, is delicater van smaak met frisse en lichte citrusaroma's.
De champagne regio's
Het Champagne platteland in Frankrijk, gelegen tussen de steden Epernay en Reims, is verdeeld in 5 hoofdgebieden:
Montage de Reims
In deze regio, hoewel het wijngaarden heeft van alle drie de soorten druiven, is de productie van champagne vooral gericht op Pinot Noir-gebaseerde wijnen.
Côte des Blancs
Het valt op door de champagnebasis van Chardonnay-druiven. Door de eigenschappen van de bodem hebben de wijnen een hogere zuurgraad.
Vallée de la Marne
De Pinot Meurier-druif groeit gemakkelijk in deze regio, dus zijn champagne gebruikt voornamelijk dit soort druiven, waardoor het een aangename fruitige smaak heeft.
Côte des Sézanne
Met behulp van witte Chardonnay-druiven, geteeld op gronden met minder krijt, produceert het aromatische wijnen met een lichte zuurgraad.
Aube
Ze gebruiken vooral Pint Noir voor hun wijnen en ze onderscheiden zich door hun innovatie in het proces van het maken van champagne.
Een drankje om te vieren
Wilt u uw gasten laten genieten van de beste champagne bij het maken van de toast, dan is Topdrinks de plek voor u, met een lijst van champagnes die van elke avond een geweldig feest zullen maken, vol klasse en verfijning.